Op deze website vind je alle bibliotheken in Limburg. Zodat je snel de bibliotheek bij jou in de buurt kunt vinden. Ook is er een overzicht van de agenda hoogtepunten.

Te doen: agenda

Filter op:

Samen in gesprek over mantelzorg en Positieve Gezondheid – Deel 2

Het is belangrijk om goed voor jezelf te (blijven) zorgen als je mantelzorg verleent. Tijdens deze bijeenkomst geven gastspreker Henk Jacobs van ZorgMies en ledenadviseur Angelique Stevens je hier handvaten bij.
Woensdag 22 september 19:00 - 20:30 uur
Bibliotheek Venlo
Gratis!

Breincollege – Geheugen en vergeten

In deze lezing krijgt u van voorlichter Dieuwke Aberson van de Hersenstichting meer informatie over de werking van de hersenen en gaan we in op het geheugen. U hoort meer over de verschillende soorten geheugen en de onderliggende neurobiologie in de hersenen.
Maandag 27 september 20:00 - 21:30 uur
Bibliotheek biblioPlus - Boxmeer
Gratis voor leden van de Bibliotheek BiblioPlus en €2,50 voor niet-leden

Lezing – Kom in beweging

Meer in beweging komen samen met informatie over verschillende ouderdom kwaaltjes staat centraal bij dit programma. Zo bespreken we het belang van beweging, de huid, spieren en hoe ze soepel te houden, darmklachten en mondverzorging.
Maandag 27 september
Bibliotheek BiblioNu - Venray
Gratis!

Expositie – ‘Van Graan Naar Kraan’

Expositie van Het Erfgoedhuis over brouwerijen en cafés in Weert en Stramproy door de geschiedenis heen. De expositie is te zien tot en met 27 september 2021 tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
Tijdens de openingstijden van de bibliotheek
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
Gratis!

Workshop – Van omdenken naar positieve gezondheid

Positief denken zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en dat is goed voor je gezondheid. Maar hoe doe je dat dan precies in de praktijk? Tijdens deze workshop ervaar je de kracht van positief denken en leer je kijken naar kansen en mogelijkheden i.p.v. alleen de beren op de weg te zien.
Dinsdag 28 september 19:30 - 21:00 uur
Bibliotheek biblioPlus - Boxmeer
Gratis!

College regionale geschiedenis – Beelden in Maastricht

Het verhaal en de historische achtergrond van de beelden in Maastricht. Drs. Constance van der Putten Historica
Woensdag 29 september 19:30 uur
Bibliotheek Meerssen
Nog niet bekend

Interview met Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (1991) wordt gezien als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Zij wordt vanavond geïnterviewd over haar eigen werk door Mark van der Linden.
Dinsdag 5 oktober 19:30 - 21:30 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert) & Online
€10,00 voor leden van de Bibliotheek BiblioCenter, €15,00 voor niet-leden en €7,50 voor de online deelname

Online workshop smartphonefotografie

Op dinsdag 5 oktober 2021 vindt om 20.00 uur de online workshop smartphone fotograferen plaats! Fotograaf Loes Mennen van Flitzer! neemt je mee in de wereld van de smartphonefotografie.
5 oktober 2021, van 20:00 tot 21:30
Kosten: € 6,- voor leden € 8,50 voor niet-leden

College regionale kunstgeschiedenis in het kader van tweehonderdste sterfdag van Napoleon (1769-1821)

De gebroeders Kessels, gevlucht voor Napoleon uit Limburg en wereldberoemd geworden in het buitenland. Twee unieke kunstenaars uit Limburg: Hendrik Kessels als bouwer van chronometers in Altona en Mathieu Kessels als neoclassicistisch beeldhouwer in Rome. Dr. Jos. H. Pouls, Kunst en cultuurhistoricus, (ex-)docent Open Universiteit
Woensdag 6 oktober
Bibliotheek Venlo
Nog niet bekend

Webinar – Kinderen beter begrijpen – Dit-ben-ik tekeningen

In dit webinar van Eveline Ruitenberg leer je met behulp van zo’n tekening (nog) meer verbinding te maken met een kind, je gaat het kind écht zien. Een prachtige kans om te ontdekken • hoe een kind in zijn vel zit • hoe hij prikkels verwerkt • wat zijn talenten zijn • wat zijn groeikansen zijn • hoe een kind zichzelf ziet Een super waardevolle tool om een kind beter te leren kennen dus.
Woensdag 6 oktober 20:00 - 21:30 uur
Online
€6,00 voor leden van de Bibliotheek BiblioNu en €7,50 voor niet-leden

Themadagdeel/ dubbelcollege regionale geschiedenis – De Heerlense Vroedvrouwenschool

‘Vroedvrouwenschool’, gesticht in 1913, werden duizenden kinderen geboren. Het was een opleidingsinstituut voor talloze vroedvrouwen, een kliniek voor vrouwen en zuigelingen en een doorgangshuis voor ‘ongehuwde moeders’. Deze plek, de ‘R.K. Vereniging Moederschapszorg’, kent een bewogen geschiedenis en veel verhalen over geluk en verdriet.
Zondag 10 oktober 14:00 - 16:00 uur
Bibliotheek SCHUNCK (Heerlen)
€7,50

HIP@HuB Thema – Koempels

Het dagelijks leven van de mijnwerker (historie/werk) Verscheidene sprekers zoals Harrie Janssen (geschiedenis), Ben de Bruin (mijnmeters), Jo Schäfer (dagtaak en werken ondergronds), en Jo Wiertz: voorzitter van de Koempels van de Domaniale mijn Schacht Nulland vertellen ons over de geschiedenis van de mijnen.
Dinsdag 12 oktober 14:00 - 16:00 uur
Bibliotheek Kerkrade
Gratis!

Cursus – Geschiedenis – 15 lessen

Deze 15-delige cursus Geschiedenis is voor belangstellenden en algemeen geïnteresseerden. Thema’s van de cursus zijn Wereldoorlog I, Fascisme en Nationaalsocialisme / Hitler Duitsland, en Wereldoorlog II. De cursus bestaat uit 15 lessen op de woensdagochtend van 10.00 – 11.45 uur. De eerste les is op woensdag 13 oktober 2021 en loopt door tot ongeveer eind maart 2022.
Woensdag 13 oktober 10:00 - 11:45 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
€115,00

Lezing – Leven met diabetes

Steeds meer mensen krijgen te maken met diabetes. Het leven met de ziekte, het eigen aandeel in de zorg en het organiseren van zorg- en hulpbronnen vraagt veel van diabetespatiënten. Deze lezing is een mini-opleiding in het ziektebeeld en biedt vooral praktische handvatten om de kwaliteit van leven met diabetes te verbeteren.
Maandag 18 oktober 10:00 - 12:30 uur
Bibliotheek BiblioNu - Venray
Gratis!

Lezing – Geheugen en vergeten

Het geheugen is onmisbaar om goed te functioneren. Zonder geheugen weten we niet wie onze naasten zijn, waar we leven en wat we hebben meegemaakt in het verleden. De lezing 'Geheugen en vergeten' gaat over de werking van de hersenen en het geheugen. Ook besteden we aandacht aan het verschil tussen normale vergeetachtigheid en geheugenproblemen door een hersenaandoening, zoals dementie.
Woensdag 20 oktober 14:00 - 15:00 uur
Bibliotheek Brunssum
€ 2,50 voor bibliotheekleden, € 3,00 voor niet-leden

Wooncarrière: wat is er voor jou mogelijk?

Als je voor het eerst gaat samenwonen komt er veel op je af, maar welke stappen moet je eigenlijk nemen wanneer je hebt besloten om samen te gaan wonen? Bezoek deze lezing en krijg handige inzichten en concrete tips.
Woensdag 20 oktober 19:30 - 21:30 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
Gratis!

Themadagdeel/ dubbelcollege regionale kunstgeschiedenis – Internationale topkunstenaars in Limburg

Centraal in dit dubbelcollege staan twee belangrijke kunstenaars die een relatie hadden met Limburg: de beeldhouwer Mathieu Kessels uit Maastricht, vermaard classicist in Rome, en Joseph Beuys uit de Duitse grensstreek met zijn in 1971 in de Peel opgevoerde kunstwerk Aktion im Moor.
Donderdag 21 oktober 19:30 uur
Bibliotheek Meerssen
Nog niet bekend

College wetenschap – De Einstein Telescoop: zwaartekrachtgolven en zwarte gaten meten in Limburg

Wat zijn zwaartekrachtgolven en hoe ontstaan zij? Wat leren zwaartekrachtgolven ons over het heelal? Hoe gaat de Einstein Telescoop zwaartekrachtgolven meten? Waarom is Zuid-Limburg een geschikte vestigingslocatie voor de Einstein Telescoop? Waarom Limburg en Nederland alles op alles moeten zetten om de Einstein Telescoop binnen te halen.
Donderdag 21 oktober 20:00 - 21:30 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
€7,50 voor leden van de Bibliotheek BiblioCenter en €10,00 voor niet-leden

College politiek – Noord-Korea, het raadsel

Noord-Korea is niet wat we denken dat het is. Het is weliswaar een gesloten land, maar het neemt volop deel aan mondiale communicatie, mondiale handel en mondiale trends.
Woensdag 27 oktober 10:00 - 11:00 uur
Bibliotheek BiblioRura (Roermond)
€5,00 voor leden van de Bibliotheek BiblioRura en €7,50 voor niet-leden

De gevaren van suiker én zoetstoffen

Olaf van der Zanden vertelt je alles over suiker en zoetstoffen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen en –nadelen van natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen?
Donderdag 28 oktober 20:00 - 21:30 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
€5,00 voor leden van de Bibliotheek BiblioCenter en €10,00 voor niet-leden

Een verdiepingscollege culinaire-, interieur-, architectuurgeschiedenis – Cuypers’ Déjeuner op chateau Haarzuylen anno 1893

Op 3 juli 1893 komt baron van Zuylen van Nijevelt met zijn gezelschap over uit Parijs om de restauratie van zijn kasteel de Haar door de Limburgse architect Cuypers te inspecteren. Cuypers heeft de taak om binnen 36 uur de vertrekken die net klaar zijn in te richten. Hij doet dit met behulp van meubelen, decoratie en tafelgoed van onder meer de Utrechtse Winkel van Sinkel en het Amsterdamse Focke en Meltzer.
Woensdag 3 november
Bibliotheek Venlo
Nog niet bekend

Overzichtscursus architectuurgeschiedenis – Panorama van de westerse bouwkunst

Aan de hand van architectonische basiselementen (rechthoek, boog, gewelf, koepel) wordt in de eerste twee sessies door historicus dr. Anton van Hooff de geschiedenis van de bouwkunst vanaf de Griekse oudheid tot onze tijd gevolgd in het voortdurende proces van navolging (Imitatio) en wedijver (aemulatio). In deel drie van de cursus vertelt dr. Jos Pouls over twee iconen van de hedendaagse sacrale architectuur.
Donderdag 4 november 20:00 - 22:00 uur, donderdag 11 november 20:00 - 22:00 uur en donderdag 18 november 20:00 - 22:00 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
€45,00

Cursus – Dialect Kal plat! – 6 lessen

Deze cursus bestaat uit 6 donderdagavonden vanaf 4 november 2021. Wil je het dialect van Heerlen en omstreken beter kunnen verstaan en een gesprek in het Limburgs dialect kunnen voeren? Wil je leren lezen en schrijven in het Limburgs? En wil je je kennis over het Heerlense dialect en andere varianten van het Limburgs vergroten?
Donderdag 4 november 19:30 - 21:30 uur
Bibliotheek SCHUNCK (Heerlen) - Zaal 3
€90,00

Cursus politiek | (cultuur)geschiedenis – Ontploffende randen van een voorbij wereldrijk – Deel 1

Aan de randen van het oude ingestorte Sovjetrijk probeert de bevolking van nieuwe autonome staten haar eigen weg te kiezen voor een vrije en onafhankelijke toekomst. In drie aparte colleges worden de recente gebeurtenissen in een bredere historische context geplaatst.
Maandag 8 november 19:30 uur
Bibliotheek Meerssen
Nog niet bekend

HIP@HuB Thema – HistoBistro

In deze lezing zullen wij u meenemen langs de afleveringen van de Histo Bistro Podcast. Zo wordt u wegwijs gemaakt in het historische proces van voedselbewerking, -bereiding, en -consumptie, maar zullen wij u ook laten zien wat er in de collecties van Limburgse musea en instellingen zoal te vinden is op het gebied van historisch eten.
Dinsdag 9 november 14:00 - 16:00 uur
Bibliotheek Kerkrade
Gratis!

Webinar – Kinderen beter begrijpen – Spel beter begrijpen

Niet ieder kind kan, mag, durft of wil vertellen wat er in hem omgaat. Tekeningen en spel zijn dan natuurlijke manieren van communiceren. Deze beeldentaal sluit aan bij het gevoelsleven waar het kind nog volop inzit. Verbinden met kinderen is makkelijker wanneer je begrijpt wat hun tekeningen en spel vertellen.
Woensdag 10 november 20:00 - 21:30 uur
Online
€6,00 voor leden van de Bibliotheek BiblioNu en €7,50 voor niet-leden

Lezing ‘Het puberbrein’ door Aletta Smits

Er is recent van alles over het puberbrein bekend geraakt. De humoristische en inspirerende lezing Puberbrein zet het voor u op een rij en geeft op humoristische wijze antwoord op bovenstaande vragen. Hoe kunnen opleiders, stagebegeleiders, roosteraars en docenten daarop aansluiten? En hoe kun je als opvoeder je kind klaarstomen voor de maatschappij die geen boodschap heeft aan het bioritme van een puber?
10 november, 19:30 - 21:00uur
Burgerhoes, Bibliotheek Landgraaf
€ 2,00 (de prijs is afhankelijk van uw lidmaatschap)

Cursus literatuur – Ophef door een boek

Er zijn boeken die nu tot de literaire canon worden gerekend en die ooit een belangrijke rol hebben gespeeld in maatschappelijke kwesties. Hoe hebben boeken het denken over slavernij, politieke onderdrukking en wetenschappelijke experimenten beïnvloed?
Vrijdag 12 november 10:00 - 12:00 uur, vrijdag 19 november 10:00 - 12:00 uur en vrijdag 26 november 10:00 - 12:00 uur
Bibliotheek BiblioRura (Roermond)
€60,00 voor leden van de Bibliotheek BiblioRura en €65,00 voor niet-leden

Vloggen met Teun

Wil jij gaan vloggen, maar weet je niet zo goed hoe je dat aanpakt? Doe mee en leer vloggen van een van Nederlands bekendste vloggers, Teun Peters.
Vrijdag 12 november 16:00 - 17:30 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
€7,50

Parijs 1900; de doorbraak van de modernen

Satie en Debussy, Matisse en Cézanne, Stravinsky en Picasso, het zijn de grote pioniers van de moderne kunst en muziek. Jan Ezendam en Ko van Dun nemen u in vier gezamenlijke podiumpresentaties mee naar hún wereld: Parijs in de jaren rond 1900.
Zondag 14 november 14:00 - 16:00 uur
Bibliotheek SCHUNCK (Heerlen) - Auditorium (+5)
€20,00

Cursus politiek | (cultuur)geschiedenis – Ontploffende randen van een voorbij wereldrijk – Deel 2

Aan de randen van het oude ingestorte Sovjetrijk probeert de bevolking van nieuwe autonome staten haar eigen weg te kiezen voor een vrije en onafhankelijke toekomst. In drie aparte colleges worden de recente gebeurtenissen in een bredere historische context geplaatst.
Maandag 15 november 19:30 uur
Bibliotheek Meerssen
Nog niet bekend

Dubbelcollege politiek naar aanleiding van Grand Hotel Europa door Ilja Leonard Pfeijffer

In Grand Hotel Europa beschrijft Ilja Leonard Pfeijffer Europa, ooit een jonge nymf door Zeus ontvoerd, nu als een oude vrouw. Zij leeft in de vergane glorie van haar Grand Hotel en is op sterven na dood. Maar is de aankondiging van haar dood niet te voorbarig? Prof. Spoormans maakt een balans op.
Dinsdag 16 november 20:00 - 22:00 uur
Bibliotheek Bibliocenter (Weert)
Nog niet bekend

College gezondheid – De functie van de darmen, van mond tot kont, van hap tot plons.

Wetenswaardigheden van de darmen en darmbacteriën in gezondheid en ziekte. Dr.ir. Jan van WerschKlinisch chemicus, voormalig hoofd Haematologisch lab Zuyderland resp. directeur trombosedienst oostelijk zuid-Limburg.
Vrijdag 19 november 19:30 uur
Bibliotheek SCHUNCK (Heerlen)
Nog niet bekend

Cursus politiek | (cultuur)geschiedenis – Ontploffende randen van een voorbij wereldrijk – Deel 3

Aan de randen van het oude ingestorte Sovjetrijk probeert de bevolking van nieuwe autonome staten haar eigen weg te kiezen voor een vrije en onafhankelijke toekomst. In drie aparte colleges worden de recente gebeurtenissen in een bredere historische context geplaatst.
Maandag 22 november 19:30 uur
Bibliotheek Meerssen
Nog niet bekend

Cursus – Algemene geschiedenis 18e eeuw – Deel 1

In deel één vertelt historicus drs. Constance van der Putten over een eeuw propvol ontwikkelingen en gebeurtenissen die vaak haaks op elkaar lijken te staan: de 18e eeuw staat te boek als de eeuw van de Rede, van de Verlichting, maar ook van onredelijke successieoorlogen, van absoluut regerende, onscrupuleuze vorsten, die dan wel weer getooid zijn met de titel ‘verlicht despoot’, en is de eeuw die eindigde in een staat van revolutie.
Woensdag 1 december
Bibliotheek Venlo
Nog niet bekend

Themadagdeel/ Dubbel college wetenschap | filosofie – Is de zorg om privacy in het informatietijdperk terecht?

In dit tijdperk van Big Data, artificiële intelligentie en algoritmes maken we ons steeds meer zorgen over onze privacy. In dit college bekijken we de impact van het informatietijdperk op de privacy en gaan we na of onze zorgen terecht zijn.
Woensdag 8 december 10:00 - 12:00 uur
Bibliotheek BiblioRura (Roermond)
€17,50 voor leden van de Bibliotheek BiblioRura en €20,00 voor niet-leden

Cursus – Directe leefomgeving 18e eeuw – Deel 2

Verdiepingscursus bij de tentoonstelling “De vergeten prinsessen van Thorn” in het Limburgs Museum te Venlo van 3 oktober 2021 tot 3 april 2022. In deel twee neemt kunsthistoricus drs. Ineke Beelingu mee naar de directe leefomgeving van de 18e eeuw. Wat waren de bouwstijlen, wat waren de snel opeenvolgende modes voor interieurs en kleding? Barok, rococo en neo classicisme komen aan de orde.
Woensdag 8 december
Bibliotheek Venlo
Nog niet bekend

Cursus – Muziekontwikkeling 18e eeuw – Deel 3

Verdiepingscursus bij de tentoonstelling “De vergeten prinsessen van Thorn” in het Limburgs Museum te Venlo van 3 oktober 2021 tot 3 april 2022. In deel drie vertelt conservatorium docent drs. Jan Ezendamover de ontwikkelingen in de muziek gedurende de 18e eeuw. Met name de stijlomwenteling van Barok naar Klassiek met componisten als Bach, Händel, Scarlatti, Haydn, Mozart, Beethoven. De docent begeleidt zijn verhaal met muziekstukken op de vleugel en filmfragmenten.
Woensdag 15 december
Bibliotheek Venlo
Nog niet bekend

Zoek een bibliotheek

Zoek bibliotheek
Back to top